APPARAT – LP5

In 2013 verscheen het laatste soloalbum “Krieg Und Frieden” van Sascha Ring, de nu 40-jarige Berlijnse bezieler van het muzikale project dat als ‘Apparat’ bekend stond. Na de release van die soloplaat vormde hij het trio ‘Moderat’ samen met Gernot Bronsert en Sebastian Szary van de band ‘Modeselektor’ en bracht hij onder die naam twee albums uit die grappigerwijs “II” en “III” werden genoemd.

De wegen van het drietal uit ‘Moderat’ zijn intussen weer gescheiden: ‘Modeselektor’ bracht in februari het album “Who Else” uit en Sascha Ring keerde terug naar zijn eerste liefde ‘Apparat’ waarvan nu het album “LP5” op de platenmarkt is verschenen. Het werd een plaat die volgestouwd werd met allerlei geluiden die we meestal in de artificiële wereld van de techno- en elektropopscène kunnen horen.

In tien soundscapes wordt de luisteraar op “LP5” meegezogen in de mysterieuze droomwereld van Sascha Ring, die voor de creatie van die tracks blaasinstrumenten als trombone, saxofoon en trompet in de opnamestudio heeft gehaald, naast een contrabas, een harp en andere strijkinstrumenten waarvan cellist Philipp Thimm er ééntje bespeelt.

De plaat werd in drie verschillende studio’s in zijn thuishaven in Berlijn opgenomen en de mixing van de tracks werd door Sascha Ring zelf gedaan, samen met Gareth Jones. Meerdere nummers lijken ons het resultaat te zijn van lange geïmproviseerde jamsessies. We vermelden hier enkele titels van de volgens ons vlotst in het gehoor liggende nummers: het poppy singletje “Dawan” (zie video), het ritmische “Heroist”, het door celloklanken gedomineerde “Caronte”, het dromerige “Outlier” en de meest dansbare track in afsluiter “In Gravitas”.

‘Apparat’ trekt vanaf april tot eind mei op een uitgebreide Europese tournee die op 19 en 20 april Nederland zal aandoen en op 28 april zal er een optreden plaatsvinden in de Brusselse AB; een helaas sinds langere tijd uitverkocht concert. Niet te lang getreurd echter voor de fans van dit soort muziek, want op 12 juli zal Sascha Ring en ‘Apparat’ op de affiche prijken van het ‘Dour Festival’.

(valsam)

 

19 april 2019: Motel Mozaique, Rotterdam, NL
20 april 2019: Muziekgebouw Aan ‘t IJ, Amsterdam, NL
28 april 2019: AB, Brussel, BE (sold out)
12 juli 2019: Dour Festival, Dour, BE

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: MUTE
distr: PIAS

video